Pengikut Setia - Terima Kasih

Sabtu, 1 Mei 2010

Politik dalam MasjidSultan Selangor telah bertitah bahawa sesiapa yang tak setuju dengan undang-undang Negeri Selangor, jangan datang ke Selangor.Kenyataan ini jelas merujuk kepada TG Nik Aziz, setelah Nik Aziz mengatakan larangan untuk bercakap politik didalam masjid adalah warisan dari penjajah. Kenyataan Nik Aziz dikeluarkan semasa PRK Hulu Selangor bilamana menjawab soalan wartawan tentang politik didalam masjid. Kenyataan Nik Aziz juga adalah umum tanpa merujuk kepada DYMM Sultan Selangor. Tetapi tentu sekali Sultan Selangor terasa dengan kenyataan tersebut setelah baginda terlebih awal menitahkan polis bertindak tegas terhadap mereka yang berkempen didalam masjid.

D. Mahfuz Omar AP Pokok Sena ketika ditanya wartawan tentang titah terbaru Sultan Selangor itu, sekadar bersetuju. Mahfuz yang terkenal kerana selama ini dilihat lantang mempertahankan parti, tetapi kini sekadar memberi jawapan selamat. Jawapan yang tegas dan jujur dikeluarkan oleh AP Shah Alam Ir Khalid Samad. s.i.n.i.
Ternyata Khalid Samad sentiasa berada dalam kelasnya.

Bagi penakiri, perlu dijelaskan sama ada bercakap politik didalam masjid yang tidak bolehkah atau berkempen politik partisan yang tidak boleh. Ini adalah penting kerana jika tidak boleh bercakap politik didalam masjid, maka kita telah menyempitkan islam itu sendiri. Malah yang lebih besar sekiranya fahaman islam dan politik itu berasingan dikuatiri boleh terjejas akidah. Inilah (akidah ) yang lebih penting untuk Sultan sebagai ketua agama negeri untuk menjaganya.

Adakah salah untuk seorang ustaz mengajak ummat memilih pemimpin yang adil, bersi, tidak rasuah, yang mengikut perintah Allah? Salahkah ulama' mengajarnya makmum masjid ciri-ciri pemimpin dan kerajaan yang mendapat rahmat Allah? Berdosakah jika Imam menyeru kezaliman, ketidak adilan ditolak? Percayalah paderi didalam gereja juga mneyeru para penganut kristian memilih parti yang bersih terutamanya setiap kali menjelang pilihanraya!

Disini catatan dari blogawan lain berkenaan isu ini.
Penulis setuju dengan titah Sultan Selangor bahawa sesiapa yang tak setuju dengan undang-undang Negeri Selangor, jangan datang ke Selangor. TAPI persoalanya ialah, undang-undang yang bagaimana? Adakah yang hanya berkait kononya "tidak boleh guna masjid untuk cakap politik saja?" Bagaimana jika yang datang ke Selangor untuk berzina, minum arak, berjudi, makan rasuah, tipu harta rakyat dan berbagai lagi itu dibolehkan?

Ingatlah, ini bumi dan seisinya kepunyaan Allah, milik Allah dan hak Allah yang mutlak. Allah telah berfirman dalam kitabnya yang suci, bahawa barangsiapa yang tidak mahu tunduk, tidak mahu akur dan cuba mengambilalih kuasa dan hak Allah, sila keluar dari bumi Allah ini dan rekaciptalah satu bumi lain mengikut kehendak kamu, dan disana kamu boleh berseronok sakan tanpa siapa boleh larang, mampukah?

Adalah suatu yang mengaibkan dan menghinakan apabila hukuman yang berkaitan dengan hak Allah seperti minum arak diambilalih oleh manusia yang juga peminum arak. Kini sesiapun sudah boleh minum arak, nak berzina, nak berjudi, nak membunuh secara terang-terangan kerana mahkamah tidak boleh buat apa. Si pesalah boleh mengadap Sultan untuk memohon ampun dari dikenakan tindakan undang-undang. Kenyataan Menteri Agama dan beberapa orang pemimpin UMNO/APCO bahawa sesiapa pun tidak boleh mempertikaikan keputusan Sultan seolah memberi amaran dan menghina bukan saja kepada rakyat bahkan seolah-olah ditujukan kepada Allah dan Rasul juga. Atau dengan kata lain "Allah dan Rasul jangan nak pertikai keputusan Sultan mengampunkan peminum arak itu, itu hak dan kuasa Sultan", lebihkurang begitulah. Kenyataan Mufti Perak pula seolah-olah bersetuju dengan keputusan Sultan itu dengan memberi alasan bahawa enam rotan bukanya hukum hudud.

Sepatutnya beliau menasihatkan Sultan yang kononya Ketua Agama supaya meminta Mahkamah Syariah menghukum dengan 80 rotan seperti yang diperintah oleh Allah, bukanya bersetuju hukuman 6 rotan dibatalkan dengan alasan enam rotan bukanya termasuk dalam hudud.

Mudah sungguh si Mufti ni mencari alasan untuk melarikan diri semata-mata kerana takut dengan Sultan lebih dari takutkan Allah.

Jadi sekiranya perintah Sultan mengatasi segala-galanya, yang wajib dipatuhi, mesti ikut, tak boleh bantah dan derhaka sehinggakan mengatasi taat dan patuh pada perintah Allah dan Rasul, maka elok sajalah pada sesiapa yang hidupnya bergelumang dengan maksiat, kezaliman, penindasan, penipuan dan berbagai kemungkaran lagi, keluar saja dari bumi ALLAH ini dengan segera. Kerana dengan ketiadaan golongan sebegini, barulah orang yang beriman hidup aman dan tenteram.

Jika ada golongan sesat mencadangkan agar di tarik taraf kerakyatan pada sesiapa yang derhaka pada Sultan, maka elok jugalah ditarik taraf "manusia nya" dari golongan yang derhaka pada Allah dan Rasul, samada keluar dari bumi Allah atau berdoa pada Allah supaya ditukar atau dijadikan setaraf dengan makhluk di rimba atau di zoo.

Amaran Allah bahawa Yahudi adalah bangsa yang dilaknat, yang jahat dan penipu, tiba-tiba UMNO pula berkawan dan menjemput mereka datang ke Malaysia bahkan turut mempromosi Negara Yahudi itu di MITI. Kini UMNO adalah sebahagian dari Yahudi. UMNO juga adalah cawangan Yahudi di Malaysia. Insyaallah, di akhirat kelak puak UMNO akan Allah bangkitkan dan dikumpulkan bersama puak Yahudi ini dan dicampakan ke dalam neraka yang sama dengan Yahudi kerana sebagai balasan berkawan dan berbaik-baik dengan Yahudi semasa di dunia sehinggkan sanggup menghina dan mengenepikan syariat Allah dan menghina ulama semata-mata untuk menjaga hati Yahudi dan berlutut dengan Yahudi s.i.n.i

1 ulasan:

  1. Salam, Tuan.
    Agak lucu apabila membaca frasa 'jangan campur adukkan politik dan agama'. Soalnya, apakah ketika sedang berpolitik, kita perlu menjadi penganut athies (tiada agama)? Agama itu addin. Addin itu cara hidup. Agama ada dalam setiap saat hidup kita - politik, pendidikan, sukan... apa sahaja... Kita tidak boleh memisahkan agama dari hidup kita melainkan kita murtad!

    BalasPadam

Kalian digalakan untuk berkomunikasi dengan PenaKiri.
Tolong tegur dan beri sebarang cadangan untuk kebaikan bersama